Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Εναλλακτικός -ή -ό

Είναι η λέξη της ημέρας.

1. Αυτός που διατίθεται για την εκ περιτροπής και διαδοχική αντικατάσταση κάποιου άλλου (προσώπου ή πράγματος)

2. Αυτός που προκύπτει στο πλαίσιο της αμφισβήτησης ή της προσπάθειας διαφορετικής προσέγγισης καθιερωμένων, τυποποιημένων παλαιών μορφών ή δομών.

("Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας" του Γ. Μπαμπινιώτη)


Ξεκίνησε με ένα άρθρο σε ένα περιοδικό υπό τον τίτλο "Εναλλακτική Ιατρική", συνεχίστηκε με τη νέα γνώση ότι υπάρχει (και) Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ, αλλά και μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα" σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Πιο αναλυτικά, σήμερα για κάποιες ώρες δεν λειτουργούσαν οι υπολογιστές, ευκαιρία για καθάρισμα γραφείου, μάχη με την χαρτούρα και αρχειοθέτηση. Ανάμεσα στα "προς αρχειοθέτηση" βρήκα κάποια τεύχη περιοδικών απ' αυτά που μας στέλνουν δωρεάν για να γίνουμε συνδρομητές, όπου και το εν λόγω άρθρο.


Στο άρθρο γινοτάν αναφορά στον Γεώργιο Βυθούλκα, βραβευμένο - λέει- με το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ.

Ο Γεώργιος Βυθούλκας είναι μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και επίτιμος καθηγητής σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές. Προφανώς είναι ομοιοπαθητικός.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον τον ορισμό του για την υγεία.

Υγεία είναι η ελευθερία από τον πόνο στο φυσικό σώμα, με κατάσταση την ευεξία, ελευθερία από το πάθος στο συναισθηματικό επίπεδο, που έχει ως αποτέλεσμα μία δυναμική κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας, και ελευθερία από τον εγωισμό στο πνευματικό επίπεδο, που επιφέρει ως κατάσταση την καθαρότητα του νου και τελικά την πλήρη ένωση με την Αλήθεια. 


Δεν έχω προσωπική εμπειρία από ομοιοπαθητικούς ή ομοιοπαθητικές θεραπείες, μου έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση πως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί από το 2007 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασική Ομοιοπαθητική", με σκοπό  "την δημιουργία εφαρμοσμένης γνώσης στο διεπιστημονικό πεδίο των ολιστικών εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων και ειδικότερα στο χώρο της κλασικής ομοιοπαθητικής καθώς και ο καθορισμός του ρόλου της στο χώρο της υγείας".


Είχα στο μυαλό μου ότι η Ομοιοπαθητική δεν είναι "Κλασική" αλλά "Εναλλακτική" Ιατρική, λάθος θα έκανα.
Για να επανέλθω, το 1996 ο (κλασικός ή εναλλακτικός) ομοιοπαθητικός Γεώργιος Βυθούλκας τιμήθηκε με το Right Livelihood Award ή Βραβείο Ορθής Διαβίωσης ή Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ.

Το 1980 ο Σουηδός δημοσιογράφος και επαγγελματίας φιλοτελιστής Jacob von Uexkull, πιστεύοντας ότι οι κατηγορίες των βραβείων Νόμπελ δεν ανταποκρίνονταν πλέον στις προκλήσεις της ανθρωπότητας πρότεινε την δημιουργία επιπρόσθετων βραβείων Νόμπελ, ένα για την οικολογία και ένα για την συνεισφορά στην βελτίωση της ζωής των φτωχών. Η πρόταση του δεν εισακούστηκε και έτσι ίδρυσε το Right Livelihood Foundation, το οποίο κάθε χρόνο απονέμει βραβεία σε 4 προσωπικότητες, χωρίς να υπάρχει κατηγοριοποίηση, με κριτήριο το εξαιρετικό όραμα και την εργασία εκ μέρους του πλανήτη και των ανθρώπων.Τα βραβεία απονέμονται σε τελετή στο Σουηδικό Κοινοβούλιο και οι βραβευμένοι για το 2011 ήταν

 - η Ζακλίν Μουντέινα, μια από τις πρώτες γυναίκες δικηγόρους του Τσάντ, για την γενναιόητητά της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 - η Αμερικανίδα Άινα Μέι Γκάσκιν για την προώθηση απλών μεθόδων για την ενίσχυση της ασφάλειας μητέρων και παιδιών κατά τον τοκετό

 - η οργάνωση GRAIN για το έργο της για την προστασία των δικαιωμάτων μικρών αγροτών και τοπικών κοινοτήτων

 - ο Κινέζος επιχειρηματίας Χουάνγκ Μίνγκ για τις επενδύσεις του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν έχετε κάποιον να προτείνετε μπείτε στην ιστοσελίδα τους, οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει υποψήφιους.

Οι φωτογραφίες είναι από το Once Upon a Paper στο Etsy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου