Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Παιδική παχυσαρκία ή Πόσο απέχουμε από την Georgia


Στην Georgia των Η.Π.Α έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας.
Φαίνεται ότι ο στόχος ήταν να ειπωθούν τα πράγματα ωμά χωρίς ωραιοποιήσεις για να αφυπνιστούν οι γονείς εναντίον του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας που στην συγκεκριμένη πολιτεία έχει τεράστιες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν 1.000.000 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενώ το 75% των γονιών που έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα.

Στην εκστρατεία προβάλλονται παχύσαρκα παιδιά και το κεντρικό μήνυμα είναι "Stop sugarcoating the problem".



Οι αντιδράσεις εστιάζονται αφενός στον στιγματισμό των παιδιών που προβάλλονται και αφετέρου στην άποψη ότι η παιδική παχυσαρκία είναι κατ' ουσίαν κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιου τύπου μηνύματα αλλά απαιτεί εκπαίδευση, παρακολούθηση, χρόνο και χρήματα.

Δυστυχώς και στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι καλή. Αντίθετα τα στοιχεία είναι πραγματικά ανησυχητικά.

Στις 14/11/2011 ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη ανέφερε πως το 12%, των κατοίκων της Κύπρου υποφέρει από διαβήτη τύπου 2 ενώ τα παιδιά στην Κύπρο είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη. Είπε επίσης, ότι «πρόσφατα έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, που ως τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικίας, έχει αυξηθεί ραγδαία και παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά και για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης».



Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα IDEFICS (Identification and prevention of Dietary- and lifestyle-induced health EFfects In Children and infantS ; Αναγνώριση και πρόληψη των επαγόμενων από τη δίαιτα και τον τρόπο ζωής επιδράσεων στην υγεία στα παιδιά και τα βρέφη). Οι άλλες χώρες είναι η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Κάποια από τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί θα τα χαρακτήριζα τρομακτικά. Τα παιδιά στην Κύπρο τρώνε συγκριτικά περισσότερες σοκολάτες, τσιπς και πατατάκια, τρώνε τα λιγότερα λαχανικά και έχουν το μικρότερο χρόνο φυσικής δραστηριότητας. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Έχοντας υπόψη μας ότι η παιδική παχυσαρκία είναι υπαρκτό πρόβλημα και στην Κύπρο ας ξαναδούμε την ιστοσελίδα με την εκστρατεία στην Georgia για να μην χρειαστεί να την επαναλάβουμε κάποτε.



Θα βρούμε εκεί και κάποιες μικρές χρήσιμες συμβουλές όπως: 

- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό σαν τιμωρία ή επιβράβευση!
- Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε ως οικογένεια μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστής αλλά και κινητό)!
- Δείξτε στο παιδί με το παράδειγμα σας ότι η άσκηση είναι διασκεδαστική, χορέψτε, χοροπηδήξτε, τρέξτε μαζί του.



4 σχόλια:

  1. Θυμάμαι που με έτρεχε από πίσω η μάνα μου να φάω γιατί ήμουν πολύ αδύνατη.

    Γενικά έχουμε το στην Κύπρο να τρώμε καλά, εγώ θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι στην ποιότητα του φαγητού και όχι στην ποσότητα.

    Ευτυχώς τα δικά μου παιδιά είναι λεπτά, σε σημείο που η γιαγια να πιεζει κάθε φορά "φάε μάνα μου το φαί σου".

    Εμένα η φιλοσοφία μου είναι να τρώνε όσο θέλουν, δεν τις πιέζω να φανε όλο το φαί τους και για σνακ φρούτο, γιαούρτι με μέλι, κόρνφλεικς έστω.

    Όλα ξεκινούν από το σπίτι. Αν δεν μπουν κανόνες από εκεί τίποτα δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα όλα ξεκινάνε από το σπίτι.

    Αλλά αν σκεφτούμε τι προσφέρεται ως φαγητό σε παιδότοπους και παιδικά πάρτυ φαίνεται η σύνδεση της διασκέδασης με το junk food και ο τρόπος που το μη ποιοτικό φαγητό γίνεται κατά μια έννοια επιβράβευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο, οι παιδότοποι είναι τραγικοί (και για πολλούς άλλους λόγους, τουλάχιστον κατά τη δική μου άποψη).
    Κρίμα πραγματικά! Σαφώς και όλα ξεκινούν από το σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή